Požár v archivu! EPS zachránil důležité archiválie

Velkým neštěstím mohl skončit požár v archivu dokumentů, kdyby na místě nebyly instalovány kouřové hlásiče EPS od EFG CZ. Díky včasné reakci detektorů kouře přijeli hasiči rychle na místo a k uhašení vznikajícího požáru jim stačil ruční práškový hasící přístroj. Nebýt kouřových hlásičů, vše by lehlo popelem.

Požár v archivu dokumentů! Kouřové hlásiče od české firmy EFG CZ zachytili požár včas a přivolali hasiče.

Ale my tu vaši épeesku nepotřebujeme...

Systém požární signalizace vás dokáže účinně chránit před ohromnými škodami na majetku i životech vzniklých v důsledku vypuknutí požáru. O tom není třeba vůbec diskutovat. A pokud někdo tvrdí, že systém EPS nepotřebuje, tak hazarduje s majetkem a životy lidí. 

Plastoví hrdinové. Automatické detektory kouře dokážou zachytit vznikající požár a přivolat hasiče.

Bez detektoru kouře by archiv lehl popelem

K nehodě došlo v pracovní den v budově archivu dokumentu, kde jsou v regálech uskladněny tisíce šanonů. Za požár může zcela nenápadné zářivkové svítidlo, kterých jsou na stropě desítky. A zrovna v jednom z nich nečekaně vybuchl kondenzátor a následně od výbuchu chytl plastový kryt. Kousky roztaveného hořícího plastu začaly neúprosně kapat na papírové krabice s archiváliemi v regálech přímo pod hořícím světlem.

Nechceme ani domýšlet, jak by situace s požárem v archivu dopadla nebýt detektorů kouře. Díky včasné reakci systému požární signalizace a následnému rychlému příjezdu hasičů stačil k uhašení jen ruční práškový hasící přístroj a nedošlo k velkým škodám.

Požár v archivu dokumentů vznikl překvapivě výbuchem kondenzátoru v zářivkovém svítidle přímo nad regály s papírovými krabicemi. Když začalo světlo hořet, kapal hořící plast přímo na krabice. To už ale byli hasiči na cestě, protože automatický systém požárních hlásičů jim poslal echo na pult centrální ochrany.

Automatický hlásič přivolá hasiče okamžitě

Systém požární signalizace vám požár neuhasí. K tomu potřebujete mít nainstalovaný automatický hasicí systém, nebo mít EPS napojený na pult centrální ochrany hasičského záchranného sboru. 

A také šikovné detektory kouře jsme před časem instalovali do archivu dokumentů u našeho klienta v Královéhradeckém kraji. 

Skladovací haly a místnosti tam střeží optické hlásiče od EFG CZ. Kouřové detektory pokrývají všechna místa budovy a dokážou vyhlásit požární poplach prakticky kdekoliv v budově. 

Systém EPS je napojený na pult  centrální ochrany HZS. Informace o vznikajícím požáru tak putuje přímo k hasičům okamžitě a třeba i o půlnoci. Ti většinou přijedou v řádu minut a dokážou zabránit vzniku velkých škod na majetku díky včasnému uhašení požáru.

Optický kouřový hlásič 

Optický detektor kouře je obvykle nejjednodušší a nejlevnější. Senzor optického požárního hlásiče rozezná kouř v prostoru pomocí odrazu infračerveného paprsku. Optické detektory kouře jsou méně citlivé a díky tomu hlásí méně falešných poplachů.

Jak funguje optický detektor kouře

Optický kouřový hlásič detekuje změnu odrazivosti částic vzduchu při hoření. Je vybaven IRED diodou a fotodiodou, které jsou v čidle namontovány tak, aby nebyly přímo viditelné. Když kouř projde otvory dovnitř hlásiče, odrazí se infračervené záření na fotodiodu. Tím se vyhlásí požární poplach. 

Optický kouřový hlásič dokáže zaznamenat světlé i tmavé kouřové částice. Není vhodný do dílen a koupelen. Na optickém požárním hlásiči obvykle najdete označení písmenem "O".

Pravidelná kontrola? 2x ročně podle normy ČSN 342710

Protipožární systém EPS musíte ze zákona pravidelně kontrolovat. Našim klientům, kterým jsme instalovali protipožární systém EPS poskytujeme pravidelný servis a 2x ročně děláme zkoušky, abychom ověřili správnou funkci všech hlásičů včetně přenosu informace o poplachu do systému hasičského záchranného sboru (HZS). 

Zkoušky kouřových čidel provádíme v souladu s normou ČSN 342710.

Fungují vaše detektory kouře správně?

Pokud si nejste jisti, kdy naposledy jste dělali revizi detektorů kouře, rádi k vám přijedeme udělat revizi a prověříme váš systém. Kontaktujte nás.