Minimalizace požárních rizik v logistické společnosti

Společnost Preymesser, významný partner v dodavatelském řetězci automobilového průmyslu, která sídlí v Mladé Boleslavi, skladuje a přepravuje lithiové baterie pro elektromobily. Jedná se          o položky s mimořádně vysokou hodnotou, které mohou v ojedinělých případech způsobit                      v důsledku přehřátí vzplanutí a následný požár.

Potřebovali jsme společně najít způsob, jak nepřetržitě monitorovat autobaterie a další zboží               v náročném prostředí logistického skladu, kde pohybující se lidé a vozidla zasahují do střežených zón a ovlivňují  výhled bezpečnostních kamer a dalších senzorů.

ilustrační foto

Mnoho výrobců OEM a logistických společností v automobilovém průmyslu na světě denně nakládá  s majetkem a výrobky v hodnotě stovek milionů a mld.  EUR nebo USD. A nejen to, některé komponenty používané k výrobě automobilů jsou vysoce hořlavé, což vytváří rizika požáru, která je třeba monitorovat, aby byl chráněn majetek a zdraví zaměstnanců.

To je případ našeho zákazníka automobilové logistické společnosti M. Preymesser logistika, spol. s r.o. (dále Preymesser), která skladuje lithiové baterie pro elektromobily. Abychom ještě před vznikem požáru zjistili nestandardní stav, kterým je zvýšení teploty skladovaných komponentů, vybrali jsme  termovizní řešení nejnovější generace od světově významného a spolehlivého partnera, a to od společnosti Hikvision.

ilustrační foto

Řešení

Využili jsme našich více jak 30ti letých zkušeností v oboru bezpečnostních a požárních systémů              a  navrhli řešení pomocí inteligentních dvouspektrálních zobrazovacích kamer od společnosti Hikvision.

Klíčovým požadavkem pro dosažení tohoto cíle bylo nasazení termovizní technologie, ale také tradiční zabezpečení pomocí videa, které zajistí přehlednou orientaci pro pracovníky ostrahy v místě se zvýšenou teplotou  na monitorování systému. Společnost také požadovala proces předání poplachů zautomatizovat, aby se minimalizovaly procesy manuálního monitorování zvýšené teploty a vytěžování ostrahy.

Aby bylo zajištěno riziko požáru dříve, než dojde ke škodám nebo ztrátám ve spolupráci se společností Hikvision jsme vybrali  termografické termální a optické síťové kamery s dvouspektrálním zobrazením (DS-2TD1217T-2/PA) od společnosti Hikvision, které byly doplněny o plamenné hlásiče v systému EPS.

Tyto dvouspektrální kamery využívají vestavěný algoritmus umělé inteligence, který rozlišuje mezi skutečnými požárními riziky a objekty, jako jsou vysokozdvižné vozíky (teplé výfukové potrubí) a další nestandardní stavy, což pomáhá minimalizovat falešné poplachy.

Kamery Hikvision byly vybrány díky vynikajícímu poměru ceny a kvality, citlivosti i na velmi malé změny teploty a schopnosti přesně identifikovat místo s nebezpečím požáru, automaticky spustit poplach na dispečinku ostrahy pro bezpečnostní týmy při zjištění rizika požáru.

optická kamera Hikvision

Výhody

Účinná prevence požárů s minimálním počtem nákladných falešných poplachů.

Se společným řešením EFG CZ & Hikvision má společnost Preymesser jistotu, že její majetek, lidé a zařízení budou chráněni před požárními riziky 24 hodin denně, 365 dní v roce.

Jan Nečas, výkonný ředitel společnosti Preymesser, říká: "Řešení Hikvision splňuje a překonává naše očekávání, pokud jde o ochranu našich provozů. Nyní víme, že jakákoli součást, která se přehřeje, a to i při malých výkyvech teploty, bude automaticky detekována, což našim týmům umožní rychle jednat, aby minimalizovaly riziko plnohodnotného požáru a zabránily případným ztrátám nebo škodám.
Jde o ochranu našeho podniku a zaměstnanců, kolegové z EFG CZ  a společnosti Hikvision nám pomáhají toho dosáhnout."

Díky schopnosti minimalizovat falešné poplachy umožňuje řešení Hikvision bezpečnostním týmům 100% soustředit se na skutečné hrozby požáru, což podporuje rychlejší a efektivnější reakce. Ušetří také čas a sníží zdroje potřebné pro monitorování požárních rizik. "Díky minimalizaci falešných poplachů přináší řešení Hikvision podniku významné úspory času a nákladů, což pomáhá celkově zvýšit efektivitu provozu.